KONTAKT

Skontaktuj się z nami

To zależy od ilości zabranego miodu w danym roku. Zazwyczaj największy wybór jest od sierpnia do listopada i grudnia.

Wszystkie miody krystalizują szybciej lub wolniej. Niektóre krystalizują równomiernie inne mniej równomiernie. Wszystko zależy od proporcji zawartości glukozy i fruktozy w danym miodzie oraz temperatury w jakiej zachodzi krystalizacja.

Przechowuj miód w chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka, ale jeśli alternatywą jest szafka w pomieszczeniu, które łatwo się nagrzewa, to lodówka będzie lepsza. Oczywiście chłód przyspieszy krystalizację.

To zależy, czy przechowujesz go w odpowiednich warunkach. Dobrze przechowany miód nie psuje się, jednak jeśli będzie często otwierany, pomieszczenie będzie wilgotne, będziemy wkładać do niego wilgotne łyżki, podwyższona zawartość wody może doprowadzić do procesu fermentacji alkoholowej.

Więcej pytań o różne zjawiska zachodzące w miodzie? – przeczytaj ten artykuł ->